A preveni este mai usor decat a trata!

Masaj Terapeutic

Masajul ca Tratament

Alaturi de medicina alopata,medicina complementara prin terapiile sale naturale,nenocive,trecute prin aspra proba a timpului,este o cale spre care se indreapta tot mai multi oameni. O astfel de terapie naturala o constituie Masajul Terapeutic.

Tratamentul prin masaj este o prelucrare complexa ce abordeaza integral sau partial,din aproape in aproape ,strat cu strat toate partile corpului(tegument,tesut subcutanat,muschi,tendoane)urmarind atent raspunsul zonelor reflexe,a punctelor de pe meridianele energetice cat si orice reactie psihologica a pacientului. Spre deosebire de masajul clasic in care se urmareste prelucrarea corecta a tesuturilor,respectand chiar si ordinea tehnicilor,in masajul terapeutic,nu exista o rutina standard de lucru pentru a ajunge la o abordare perfect adaptata fiecarui pacient. In functie de patologia de care se ocupa,terapeutul abordeaza pacientul ca intreg ,trup,minte,suflet.Mana fiind un “aparat” ideal pentru aceasta terapie,datorita proprietatilor ei deosebite:calda,mobila,sensibila,abila,transmitatoare de “stari” prin legatura ei directa cu mintea,sufletul si deci cu “tot” ceea ce putem simti si transmite,dovedind uneori efecte magice,fiind astfel incomparabila cu nici un alt aparat de masaj,oricat de sofisticat ar fi el.

In tratamentul prin masaj terapeutul va lua in considerare istoricul medical, elementele de patologie,recomandarile medicului curant daca e cazul ,starea emotionala din momentul terapiei,sensibilitatea pacientului, precum si elementele subtile care sunt continute de corpul fizic, impreuna alcatuind fiinta umana,ele neputind fi separate, coexista si nu pot”functiona”decat impreuna.

Sinergia mana-minte-stare psihoemotionala din timpul unui tratament,este la fel de importanta ca si la un artist sinergia voce(instrument)-minte-stare psihoemotionala. Asadar,terapeutul ca si artistul sunt “instrumente” la care cele trei component (corp,minte si suflet)trebuie sa fie “perfect acordate” pentru a putea interpreta “partitura”.

Maestria sinergiei este realizata pe masura personalitatii artistului respective a terapeutului; asa cum in muzica,o aceeasi piesa”suna”altfel de la un interpret la altul,la fel si o sedinta de terapie,are cu totul alt continut de la un terapeut la altul,datorita talentului,pregatirii,senzitivitatii,personalitatii,intuitiei,unice fiecaruia. Eu personal in cadrul masajului terapeutic combin diverse tehnici ,presopunctura,vitaflex , deblocare merdianelor din punct de vedere energetic, masajul prin ventuzare ,SCENAR terapia, masajul aromaterapeutic.

Utilizarea uleiurilor esentiale in masajul terapeutic, foloseste puterea de vindecare a uleiurilor esentiale pentru stimularea sau relaxarea ,detoxifierea si regenerarea organismului. Datorita structurii lor chimice adecvate, uleiurile esentiale sunt recunoscute de corpul uman si sunt acceptate cu usurinta. Celulele se pot curata si regenera cu ajutorul multiplelor proprietati pozitive si compatibile ale uleiurilor esentiale pure-asa pot fi sustinute diferitele sisteme si procese biologice.

Aceasta metoda combina uleiurile esentiale pentru a obtine un efect de calmare, de echilibrare hormonala si emotionala, de eliberare a stresului, energizare, regenerare, cunoscut fiind faptul ca mirosul (cel mai vechi dintre simturi) este dezvoltat la om de zece ori mai mult decat simtul gustativ. Atunci cand inhalam un ulei esential, se realizeaza o comunicare cu partea creierului numita sistemul limbic, centrul controlului emotional, responsabil pentru reglarea apetitului, a capacitatii sexuale si a stresului. Atunci cand actionam asupra mirosului putem obtine niste efecte neasteptate in terapie, deoarece aromele actioneaza in acelasi timp la nivel fizic, emotional, mental si astral.

Uleiurile esentiale sunt inhalate in timpul masajului si absorbite in piele.,iar aceste arome declanseaza imediat emotii prin sistemul limbic. Pot iesi la iveala vechi blocaje emotionale,carora li se face loc sa se manifeste. Esentele alese au un efect de destindere si eliberare.Ele transmit senzatia de siguranta si produc un sentiment de usurinta,de plutire si despovarare.

Uleiurile sunt amestecate pentru a intampina nevoile individuale ale clientului si pot fi utile la ameliorarea unei game largi de afectiuni cronice,care cuprind :stresul,oboseala,tulburari digestive si rigiditatea articulara. Tipul de masaj care vi se va face depinde foarte mult de natura problemelor dumneavoastra, starea generala de sanatate,istoricul dumneavoastra medical,stilul de alimentatie si de preferinte. in functie de patologie,varsta,starea psihoemotionala precum si de preferintele si nevoile pacientului astfel ca rezultatele pozitive in toate cazurile nu intarzie sa apara.

Masajul therapeutic poate fi: Masaj partial Masaj general

Durata sedintelor este in functie de patologie,varsta,sex,particularitatile individuale ale fiecarui caz,de la 30 minute,pana la 2 ore .

Beneficiile masajului aromaterapeutic:

Masajul ofera abordarea non-invaziva si umanista bazata pe capacitatea naturala a organismului de a vindeca. Iata care sunt beneficiile masajului therapeutic regulat: – intensifica circulatia, iar organismul furnizeaza mai mult oxigen si substante nutritive in tesuturi si organele vitale – stimuleaza fluxul limfatic, sistemul natural de aparare al organismului, impotriva invadatorilor toxici. De exemplu, la pacientii cu cancer de san, s-a demonstrat ca masajul ajuta la multiplicarea celulelor care lupta impotriva cancerului – intensificarea circulatiei sanguine la nivelul sistemului circulator si a celui limfatic – relaxeaza muschii raniti si suprasolicitati – reduce spasmele si crampele – creste flexibilitatea articulatiilor – scurteaza perioada de recuperare, ajuta la pregatirea pentru antrenamente intense si elimina durerile ulterioare ale sportivilor – elibereaza endorfine (analgezice naturale ale corpului) – masajul este folosit in boli cronice si in recuperarea dupa prejudicii dar si in urma interventiilor chirurgicale pentru a controla si calma durerea – reduce aderentele post-chirurgicale si edemul si poate fi utilizat pentru diminuarea si realinierea tesutului cicatricial dupa ce vindecarea a avut loc

– imbunatateste flexibilitatea si scade disconfortul in cazul pacientilor care sufera de dureri minore de spate – calmeaza durerile persoanelor care sufera de migrene si scade probabilitatea necesitatii medicamentelor – implica exercitii fizice si de stretching pentru muschii atrofiati – scurteaza travaliul femeilor insarcinate, amelioreaza depresia si anxietatea si grabeste recuperarea – armonizeaza si deblocheaza intregul corp din punct de vedere energetic si emotional.

Dincolo de beneficiile obtinute in cazul conditiilor specifice sau a unor boli, unele persoane se bucura de masaj pentru ca implica un confort si un sentiment de grija si de placere.

Sună acum