A preveni este mai usor decat a trata!

Masaj Somatic

Pe ce se concentreaza terapia somatica?

Terapia somatica este o terapie holistica care integreaza cerebralul, latura emotionala si spirituala a fiecaruia dintre noi. Aceasta se realizeaza prin constientizarea corpului si senzatiilor pe care le experimentam . Cand mintea ne este ocupata cu griji, programari si preocupari, constientizarea corpului si a respiratiei ne pot ajuta sa ne concentram pe ce traim si experimentam in acel moment. Este foarte la indemana pentru mintea noastra sa se piarda in intamplarile din trecut sau preocupari pentru viitor. Cand ne luam timp sa ne concentram, putem sa devenim constienti de acele stari de care ne tinem agatati. Putem recunoaste acele stari cand ne simtim incomod sau tristi. incet-incet ne putem simti chiar si stomacul, umerii, gatul sau capul ca ne dor sau ne creeaza disconfort. si se poate intampla ca nici sa nu realizam ca ceva ne deranjeaza pana nu ne oprim si acordam atentie starii respective.

 

 

Cum functioneaza terapia somatica?

Acordandu-ne timp sa vedem ce este in neregula cu noi, ne deschide calea de a cunoaste mai bine ceea ce simtim si experimentam decat sa ne pierdem in gandurile si activitatile noastre. Doar cand acordam timp sa ne concentram asupra a ceea ce traim putem sa observam chiar si alte senzatii care pot aparea pe parcurs. Este normal sa nu vrem sa ne concentram asupra ceea ce creeaza disconfort si sa mergem mai departe. Dar despre ce senzatii este vorba mai exact? Senzatiile pe care le traim ne spun mereu cate ceva despre ceea ce se intampla cu noi. Ne dau detalii despre acele stari in care ne simtim sufocati sau de care ne agatam. Ori de cate ori s-a intamplat sa trecem printr-o trauma sau o experienta dureroasa, ramanem incarcati nu doar cu amintirile sau sentimentele legate de acea experienta, dar chiar si corpul nostru isi “aminteste” de ea fizic. Ele sunt pastrate intr-un fel de memorie a corpului. Aceste amintiri impregnate fizic se manifesta printr-o contractie a unui muschi, a unui tesut sau cu un blocaj de energie in acea parte a corpului care este conectata cumva cu evenimentul nefericit pe care l-am trait. Uneori, acea legatura poate fi foarte simbolica. Se poate intampla sa avem neplaceri din partea cuiva pe care atunci cand il vedem, simbolic, sa simtim un nod in gat si dupa un timp incepem chiar sa avem noduri in gat cand suntem in preajma lor. De multe ori, se intampla nici macar sa nu fim constienti de ce legatura fizica am creat cu o anumita persoana. Nu este atat de important sa cunoastem ce legatura avem sau nu, cat sa fim constienti de experienta pe care o traim.

 

 

Ce putem face atunci cand am constientizat?

Ce facem atunci cand ne constientizam senzatiile? Nu le neglija gandindu-te la altceva! Vei observa cat de tentat vei fi sa treci peste aceste momente, dar continua sa traiesti ceea ce te incearca. Este foarte important sa le traim pe deplin cat de mult putem. Daca ne ingaduim sa fim curiosi cu starile care ne incearca, sa le exploram si sa primim deschisi ceea ce ni se intampla in continuare, suntem deja implicati in vindecare. Chiar daca vom fi capabili la inceput sa facem acest lucru doar pentru un minut. Trebuie sa-l considerati ca pe un moment de vindecare.

 

 

Rolul terapeutului

Este important sa discutam si despre rolul terapeutului. Este atributia terapeutului sa fie foarte atent, sa ii ofere suport cu grija pacientului. Fiind foarte concentrat pe momentul prezent trait impreuna cu pacientul, terapeutului ii este mai usor sa ofere feedback despre ceea ce a notat. Acest suport efectiv din partea terapeutului si recomandarile sale il pot ajuta sa devina mult mai constient de experientele lor. Acesta este un aspect important al terapiei. in general, in urma acestor pasi de suport si grija, pacientul se simte si mai aproape de terapeut . Daca terapeutul nu se implica pe cat este recomandat, inseamna ca nu este compatibil cu pacientul din cauza diferentelor de caracter sau din cauza altor factori. Pe de alta parte, se mai intampla ca ceea ce iese la iveala prin terapie din trecut sa ii aduca pacientului durere sau furie pe care pacientul le poate intoarce impotriva terapeutului. Ceea ce este important in aceasta etapa este de a discuta in prealabil cu terapeutul. Un bun terapeut va fi la dispozitia pacientului sa il ajute, sa treaca prin toate aceste probleme impreuna. Aceasta reprezinta o oportunitate de a fi alaturi de ei si de a depasi aceste momente si nu de ramane mereu agatati in aceleasi situatii.

 

 

Ce se intampla in timpul constientizarii noastre?

Prin terapia somatica, ca individ, devii mult mai constient de propriile senzatii. Aceste senzatii vor fi un indiciu ca ceva se intampla pentru ele. Aceste indicii ne vor reaminti sa cream o legatura cu ceea ce experimentam si sa nu ne distantam. De foarte multe ori ni se intampla sa nu constientizam ceea ce ni se intampla in momentul prezent. De fiecare data cand suntem constienti de ceea ce se petrece cu noi vom putea lua decizii mai bune. Netinand cont de ceea ce ni se petrece este ca si cum am alerga dupa minge fiind in pozitie de offside. Sau, de exemplu, cand te aflii intr-o relatie si iti dai seama ca mereu fugi cand nu te intelegi cu partenera, terapia somatica ne poate ajuta sa descoperi de ce faci asta. De multe ori, in mod sincer, nu stim ceea simtim. Putem simti un disconfort, dar sa nu stim de la ce. Conectandu-ne mai puternic la orice fel de senzatie pe care o constientizam in momentul prezent ne poate ajuta sa descoperim ce se intampla cu noi. Acest lucru ne ajuta sa rezolvam orice fel de problema s-ar ivi in cuplu. in caz contrar, ne condamnam sa repetam aceleasi vechi tiparuri fara a rezolva nimic.

 

 

Terapia Somatica are efect de lunga durata

Terapia Somatica poate fi descrisa ca un instrument pe care putem depinde in lunga noastra calatorie de maturizare si vindecare prin viata. in timp ce devenim mai constienti de corpurile noastre si de ceea ce traim intr-un mod indulgent lucram automat la vindecarea noastra. Acest exercitiu de constientizare va fi pentru toata viata chiar daca mai facem terapie sau nu. Acest lucru ne va permite sa ne traim viata intr-un stil care reprezinta mai mult ceea ce credem si ceea ce indragim.

Sună acum