A preveni este mai usor decat a trata!

Masaj Prin Ventuzare

Arta Masajului prin Ventuzare
Descriere
Masajul prin Ventuzare este o varianta îmbunatatita si simplificata a stravechii terapii cu ventuze.

Acest masaj foloseste siliconul Bellabaci, ventuze presate cu mâna, care creeaza o absorbire a unui perimetru a corpului si deplasându-le într-o linie directa cream un nou tip de tratament care pe lânga faptul ca este nou si diferit, ofera pacientului rezultate remarcabile.
Pentru terapeuti si doctori, odata instruiti, va fi usor sa practice acest tip de masaj. Este o minunata si antica tehnica care si-a gasit locul în lumea moderna de vindecare. Acest tratament ofera rezultate incredibile si a impresionat pe toti cei care i-au experimentat puterea subtila de vindecare. Formând absortie si presiune negativa, masajul va crea un drenaj a lichidelor si a toxinelor în exces, ajuta la slabire, ridica tesuturile conjunctive si îmbunatateste circulatia sângelui din muschii amortiti si piele. E o metoda versatila care cu usurinta poate fi personalizata pentru a îndeplini o gama larga de tehnici, de la drenaje limfatice la eliberarea tesuturilor profunde. Aceasta poate însoti multe tratamente pentru îmbunatatirea sanatasii de la  sPA pâna la masaje medicale/terapeutice.

Ce este Masajul prin Ventuzare?
Este un masaj lent si relaxant în care folosim ventuzele Bellabaci pentru a ajuta corpul sa se detoxifice singur. Combina o serie de tehnici care ajung pâna la tesuturile profunde: tehnici de drenaj limfatic si suedez pentru a atinge o vindecare optima într-un timp scurt. Este o tehnica similara cu cea a compreselor fierbinti, dar are efecte si rezultate mult mai bune. Tehnica implica o atragere a sângelui din artere în capilare. Drept consecinta, sângele se va întoarce prin vene pentru a fi curatat. Masajul Ballabaci nu provoaca în nici un fel iritatii pielii sau corpului. Reduce inflamatiile, nu contribuie la cresterea lor.

Cum te face sa te simti Masajul prin Ventuzare?
De obicei, oamenii experimenteaza o caldura profunda si un mic gâdilat chiar si mult dupa ce masajul a fost încheiat. Efectele asupra sistemului nervos sunt asemanatoare celor date de sedative si oamenii, de obicei, intra într-o stare profunda de relaxare. Pielea din zona pe care s-a lucrat se poate înrosi din cauza stimularii ei.  În cazurile cele mai severe, dupa presiunea cu ventuzelor , o forma rosie si profunda se poate contura. Este mai mult o schimbare a culorii pielii. Aceasta indica o stagnare intensa a fluidelor corpului si a toxinelor în zona aceea. Dar  dupa câteva ore sau zile va dispare.

Istoria Terapiei cu Ventuze
Terapia cu ventuze este o practica antica si universala care s-a extins atat în Vest cât si în Est. În practicile stravechi de samanism ale oamenilor indigeni de pe tot cuprinsul globului, erau anumiti samani specializati în aspirarea oricarui tip de infirmitate si boala din organism. În Est, chinezii practica arta cu ventuze de cel putin 3000 de ani. Împreuna cu masajul Tui Na, acupunctura si plantele, ventuzele fac parte din formele traditionale de fizioterapie a Medicinei Traditionale Chineze. Ventuzele sunt aplicate punctelor de acupunctura pentru a usura stagnarea Qi (energiei) si a sângelui atât local cât si în organele activate de catre puncte.

În Vest, terapia cu ventuza îsi are originile în Egipt. Papirusul Ebers, scris în jurul anului 1550 IC., atesta faptul ca sângerarea datorata utilizarii ventuzelor umede înlatura lucrurile straine din organism. Egiptienii antici gaseau în folosirea ventuzelor remediul la orice tip de problema. Egiptienii au dat mai departe arta folosirii ventuzelor grecilor antici. Atât Hipocrate cât si Galen erau sustinatori fermi si beneficiari al acestui tip de terapie. Un faimos doctor si istoric grec scrie, în 413 IC, cum Galen odata chiar l-a condamnat pe Erasistratus, un notabil doctor din Alexandria, ca nu folosea ventuzele.

“scarificarea (cf. Dex – A cresta superficial pielea unui bolnav, provocând o usoara sângerare în scop terapeutic sau pentru a introduce un medicament, un vaccin, pentru a face o analiza etc) cu ventuze are puterea de a evacua materia deranjanta de la cap, de a diminua durerea din aceeasi parte, de a usura inflamarea, de a creste apetitul prin reconfortarea unui stomac sensibi, de a îndeparta ameteala si tendinta de lesin, de a trage materia suparatoare din profunzimea pielii la suprafata ei, blocheaza tendinta de infectie manifestata prin febra, potoleste durerile, îndeparteaza tendinta spre somnolenta inducând o stare naturala de odihna îndepartând semnele grele de oboseala. Acestea  boli asemanatoare sunt ameliorate de aplicarea Cucurbits (ventuzelor), uscate sau sângerii”.
Înca de pe timpul Grecilor antici si Romanilor, prin Alexandrieni si Bizantini, terapia cu ventuze a fost lasata mostenire Arabilor Musulmani si Persanilor. Profetul Mohamed chiar a si pedepsit folosirea ventuzelor. Ventuzele reprezinta acum unul din cele mai importante si populare practici de medicina Unani (o forma straveche de medicina practicata de musulmani).

În Occident, ventuzele au ramas o parte importanta a medicinei si terapiei conventionale, alternative  cu radacini în cultura populara pâna în secolul XX. Chirurgul Charles Kennedy, în 1826,  scria:
“Arta folosirii ventuzelor este în continuare atât de bine cunoscuta si beneficiile care au rezultat din folosirea ei au fost atât de bine experimentate încât chiar nu mai este necesar sa mai aducem testimoniale în favoarea a ceea ce nu numai ca a primit aprobarea timpurilor moderne, dar si sanctionarea vremurilor antice”.
Dupa ce a cazut în dizgratia timpurilor moderne, terapia cu ventuze se bucura de o revigorare în popularitate promovata de practicieni în acupunctura si în metode de îngrijire holistice.  Unul dintre cele mai perene secrete este marea abilitate de a induce o stare profunda de relaxare si placere. sa speram ca va continua sa fie practicata multi ani de acum încolo.

Dezvoltarea Echipamentului
Curios cum declinul spre obscurantism în secolul XX a adus o stimulare a dezvoltarii inventiilor ce tin de echipamentul pentru folosirea vetuzelor. Companiile producatoare de echipament medical au produs seturi de ventuze pâna în anii ‘30-’40. Pompa moderna de lapte a fost inventata din folosirea medicala a ventuzelor pentru a rezolva problemele de alaptare. Echipamentele moderne de spa contra celulitei au evoluat din modelele medicale vechi. Cu terapia moderna de ventuze, cupele din sticla aspira pielea folosind vata aprinsa îmbibata în alcool pentru a crea un vid.

Cea mai recenta inovatie în acest domeniu se afla ventuzele Bellabaci pentru care folosim un material flexibil pentru confortul pacientului si al terapeutului, aceasta elimina orice pericol de arsura sau rana si aspirarea este usor de controlat. Aceasta difera de metodele traditionale de ventuze întrucât ventuzele nu sunt stationare. Miscare lor permite beneficiile ventuzelor si a masajului sa fie combinat, eliminând urmele de dupa terapie.

Câteva vorbe despre inflamatii
Inflamatia (Latin, inflamatio, sa aprinzi focul) este reactia biologica a tesuturilor vasculare la stimuli durerosi spre exemplu patogeni, celule deteriorate sau iritante. Este o masura protectiva a organismului sa îndeparteze stimulii durerosi ca si începerea procesului de vindecare a tesutului. Inflamarea nu este un sinonim pentru infectie Chiar si în cazurile în care inflamarea este produsa de o infectie, cele doua nu sunt sinonime: infecta este cauzata de un agent exogen (cf. Dex:  Care se formeaza si se dezvolta la exterior. 2) Care este provocat de cauze din exterior. Infectie) în timp ce inflamatia este raspunsul organismului la patogen (cf. Dex: Care provoaca patologii; generator de boli. Agent)

În absenta inflamari, ranile si infectiile nu s-ar vindeca niciodata si o distrugere progresiva a tesutului ar compromite functionarea normala a organismului. Însa, o inflamare care progreseaza fara un control poate constitui o sursa pentru mai multe boli, ca de exemplu rinita alergica (febra fânului), aeroscleroza, artrita reumatoida. Din acest motiv, inflamatiile sunt în mod normal reglate de organism.

Inflamatiile pot fi cronice sau acute. Inflamatia acuta este raspunsul initial al corpului la stimulii durerosi si este obtinuta de miscarea crescatoare a plasmei si leucocitelor din sânge catre tesutul afectat. O cascada de miscari biochimice sunt propagate si dezvolta raspunsul inflamatoriu implicând sistemul vascular local, sistemul imunitar si diferite celule din tesutul afectat. Inflamatia prelungita, cunoscuta si ca inflamatie cronica, conduce spre o schimbare progresiva a tipului de celule care sunt prezente împrejurul inflamatiei si este caracterizata de distrugeri simultane si de vindecare a tesutului din procesul inflamatoriu.

De fapt, cum functioneaza?
Ventuzele  sunt folosite sa elibereze toxinele din muschi si sa intensifice circulatia sângelui cauzând congestie locala. Un vid partial este creat în ventuze în timp ce sunt amplasate pe piele cu scopul de absorbtie. Aceasta va trage în sus tesuturile care stau în profunzimea pielii. De asemenea, s-a descoperit ca ridic[ masa corpului în tesuturi cu câtiva centrimetri stârnind tesuturile sa elibereze toxinele, sa activeze sistemul limfatic, sa elibereze blocajele colonului si sa curete venele, arterele si capilarele, revitalizând pielea si ameliorând venele varicoase. Este cel mai bun masaj în profunzime a tesuturilor.
Terapia cu masajul prin Ventuzare a fost dezvoltat mai departe si ca mijloc sa deschida „Meridianele” corpului. Meridianele sunt canalele din corp prin care circula energia spre toate partile corpului, prin orice organ si tesut. sunt cinci meridiane pe spate care, odata deschise, permit energiei învigoratoare sa calatoreasca pe toata lungime corpului. Aceasta asigura un mijloc de deschidere a canalelor Meridiane.
Masajul prin Ventuzare  este foarte simplu de practicat, dar efectele sunt semnificative.
sanatatea si starea de bine (sistemul imunitar) depind în totalitate de circulatia sângelui, Qi (energia) si fluidele corpului (hormonii, fluidul limfatic, etc.). Medicina Orientala ne spune ca toate durerile provin din stagnarea acestor sisteme.
Gratie puterii de extraordinare de tragere/absorbtie pe care ventuzele le ofera, tehnica ofera rezultate semnificative în diminuarea durerii si prin urmare a starii noastre generale de bine. Acest tip de stagnare poate fi rezultatul unei afectiuni, a stresului, lipsei sângelui, Qi, sau chiar o invazie de frig în corp si încheieturi. Dupa putin timp, pacientul va începe sa simta caldura si meliorarea durerii. Este folosit în terapia de frumusete si este structurat în jurul cresterii producerii de hormoni, sa încurajeze circulatia sângele si a fluidelor în intestine si organe interne si drept urmare eliminarea toxinelor daunatoare care grabesc îmbatrânirea si cauzeaza alte boli.
Adevaratele terapii holistice si de frumusete ar trebui sa fie în echilibru cu toate aspectele corpului. Cu totii stim ca ridurile sunt cauzate de celulele moarte, din cauza îmbatrânirii sau expunerii prea îndelungate la soare. Medicina Orientala ne învata ca slabiciunea rinichilor grabesc  procesul de îmbatrânire conducând spre deteriorarea parului, albirea precoce sau pierderea timpurie a parului. Acest dezechilibru de fluide la femei poate avea consecinte în aparitia mai devreme a semnelor de menopauza, transpiratii nocturne sau piele uscata.  Astfel, aplicând doar crema pe piele sau pe balsam pe par nu se rezolva problema de la radacina.
Unde exista blocaj, va exista durere. Îndeparteaza blocajul si vei îndeparta si durerea.
Tipuri de stagnare
•    stagnarea sângelui – afectiuni, menstruatie neregulata
•    stagnarea Toxinelor – dereglari gastro-intestinale, muschi rigizi, inflamatii ai sânilor
•    stagnarea Qi (energiei) – dureri musculare, dismenoree
•    stagnarea Fluidelor – congestie a plamânilor, astma, disfunctii în alaptare.

Absorbtia creata de Ventuzele  trage afara  toxinele stagnante, caldura, energia si fluidele  de unde s-au acumulat spre suprafata corpului. Acestea odata ajunse la nivelul pielii pot fi mai usor eliminate chiar de organism prin sistemul propriu de îndepartare a toxinelor. Odata ce sunt trase din matca lor, sânge proaspat, energie si fluide ajung sa ajute la vindecare.

Câteva cuvinte despre semnele lasate de ventuze (“Cup Kiss”)
•    În unele zone din corp, unde avem stagnari de sânge, fluid limfatic si alte toxine, ventuzele pot lasa semne care indica stagnarea care a fost îndepartata din tesuturile profunde ale pielii spre suprafata ei permitând astfel sângelui oxigenat sa hraneasca în profunzime zona respectiva.
•    În multe tari, – aceste semne nu reprezinta nici o problema deoarece se cunosc foarte bine beneficiile care sunt oferite de terapia de absorbtie. Dar în unele tari industrializate, unde medicina alopata a umbrit abordarea naturala si holistica a unei afectiuni, aceste schimbari de culoare la suprafata pielii sunt interpretate gresit ca fiind mici rani si nu ca un efect al stagnarii profunde trase la suprafata pielii.
•    Occidentaii, de asemenea, au toleranta zero fata de violenta domestica … dar fara o suficienta întelegere unii oamenii sunt foarte deranjati sa vada acest efect.
•    Dar odata ce oamenii înteleg ce sunt aceste semne  si simt si rezultatele ei – îngrijorarea dispare.
•    Culoarea si forma semnelor depind de nivelul de stagnare în acea zona, si culoarea poate fi între un rosu deschis spre violet închis, de obicei dureaza între 3 si 5 zile. Daca nu se afla nici o stagnare, pielea va suferi doar o schimbare spre roz deschis, semn ce poate dura între câteva minute sau câteva ore. Zone unde se afla afectiuni mai vechi pot necesita multiple tratamente pentru a îndeparta stagnarea.
•    se va observa ca în timpul tratamentului semnele nu vor fi mai fi asa severe în timp ce încet-încet patogenii sunt îndepartati din organism
Beneficiile masajului prin Ventuzare
Absorbtia poate ajunge pâna la 4 centrimentri în tesutul moale si organe. Trage toxinele si inflamatiile din corp spre suprafata pielii unde sistemul limfatic le elimina.
Efectele acestei terapii pot fi clasificate în doua categorii:
•    Generala – purificarea sângelui, îmbunatatirea functiilor circulatorii, regularea si îmbunatatirea sistemului nervos etc.
•    Local – îndepartarea durerii, relaxarea muschilor etc.
sistemul Circulator
•    Curata stagnarea si elimina congestia
•    Dreneaza si pune în miscare fluidele, elibereaza caile de drenaj si dreneaza fluidele
•    Circulatia limfatica se îmbunatateste cu pâna a 300% între 8 si 12 ore.
•    Hraneste aprovizionarea cu sânge
•    Îmbunatateste drenajul limfatic
•    Ajuta sa reduca celulita
•    Îmbunatateste circulatia lenta
Pielea
•    Anti-aging
•    O hraneste, aprovizionarea cu sânge în piele si ajuta la subtierea lui
•    O întareste si reînnoieste rezistenta contra factorilor externi nocivi
•    Ajuta la pregatirea pentru o interventie chirurgicala sau recuperarea post-operatorie
•    Îmbunatateste si ajuta la atenuarea cicatricilor
•    Îmbunatateste textura si întinde celulele fibroblaste pe care le stimuleaza sa produca o cantitate mai buna si calitativa de colagen natural si elastina
•    Intensifica absorbtia produselor (creme, lotiuni, unguente etc.)

sistemul osos si mucular
•    Usureaza durerea si reduce inflamarea
•    Elimina si curata toxinele si vechi reziduri din muschi si tesuturi moi
•    Elibereaza tesuturile musculare profunde
•     Diversifica miscarea încheieturilor musculare
•    Întinde muschii si tesuturile conjuctive
•    slabeste aderentele

sistemul Nervos
•    Depresia
•    Probleme emotionale
•    Furnizeaza celulelor nervoase oxigen si nutrienti
•    Echilibreaza sistemul nervos
•    Contra durerilor de cap
•    Migrene
Diagrama sistemului nervos

sistemul Digestiv
Ventuzele cu puterea lor de absorbtie si de presiune asupra abdomenului stimuleaza organele digestive rezultând într-o actiune peristaltica, o secretie a fluidelor digestive si o absorbtie a nutrientilor necesari si a apei care asigura hranirea tesuturilor corpului.
•    Curata blocajele de colon
•    sparge depozitele de grasime
•    stimuleaza sângele si miscarea fluidelo corpului în intestine si în organele interne si deci îndepartând toxinele
Alte sisteme
•    stimuleaza energia cu oboseala minima
•    Normalizeaza natural greutatea corpului
•    Deschide pielptul si plamânii (un tratament grozav pentru raceli si pneumonie)
•    Ajuta cu reabilitarea celor care consuma droguri
•    Îmbunatateste memoria
•    Deschide meridianele, permitând curcul liber al energiei
•    Încurajeaza productia de hormoni

Absorbtia ajunge pâna la patru centrimetri în tesutul moale al pielii sau al organelor. Trage toxinele si inflamatiile din organism spre suprafata pielii unde sistemul limfatic le elimina.

Beneficii al masajului  pentru terapeut
Un alt avantaj al acestui masaj este usurinta efectuarii lui. Aceasta metoda permite ragaz pentru mâini din miscarile repetative si da posibilitatea terapeutului sa patrunda mai profund fara nici un fel de disconfort pentru client. Ventuzele Bellabaci pot, de asemenea, sa fie mânuite cu alte tehnici de masaj fara a provoca nici un fel de stres asupra încheieturii.
Terapeutul poate decide cum sa foloseasca aceste ventuze depinzând de severitatea afectiunilor identificate de terapeut sau de client. De exemplu, daca avem un copil cu astm vom utiliza tehnica flash (pe care ei o gasesc foarte placuta); ventuzele sunt aplicate si trase înapoi într-o succesiune rapida de miscari creând un sunet de popping care îi si distreaza pe copii.
Pentru alte cazuri cronice, cum ar fi un umar blocat sau dureri de încheietura vom folosi o aplicatie mai prelungita cu o tragere mai puternica incluzând beneficiile prezentate mai jos.
•    Masaj în profunzime cu putin efort din partea terapeutului
•    Eliberare a tesuturilor fara disconfort din partea clientului
•    Tratamentul poate fi personalizat dupa nevoile si preocuparile pacientului
•    Beneficiile vor fi simtite într-o perioada mai scurta de timp
•    Eficienta fara prea cheltuili financiare prea mari si fara consum mare de tim
•    E distractiv!
Afectiuni care pot fi tratate cu Masajul prin Ventuzare
•    Inflamatii ale tesuturilor sau a încheieturilor
•    Entorse, încordari/luxatii, spasme
•    Muschi întinsi si obositi
•    Artrita
•    Dureri de spate
•    sindromul de tunel carpian poate fi ameliorat
•    Colon lenes
•    Dureri abdominale
•    Limfa lenesa si endeme
•    Circulatie proasta
•    Insomnii
•    TELANGIECTAZiE (dilatatia vaselor mici sau terminale)
•    Anemie
•    Degeraturi
•    Anxietate si insomnie
•    Oboseala
•    sciatica (ameliorarea durerii si usurinta în miscare)
•    Dureri de cap cronice si migrene
•    Nevralgie
•    Reumatism
•    Raceala si gripa
•    Astma
•    Celulita

Contraindicat
•    Pacientilor cu oboseala cronica
•    Tensiune înalta
•    Perioada de sarcina
•    Vene cu varice
•    Diabet
•    Clientilor care sunt sub tratament cu anti-coagulanti a sângelui
•    Cu discurile bombate
•    Plebita-inflamarea venelor
Atentie la:
•    Clientii tineri sau batrâni
•    Cei cu tensiune mica
•    Vene marite
•    Noduli limfatici
•    Presiunea asupra rinichilor
•    Nu se lucreaza pe partea interna a antebratului
Atentie înainte de tratament la:
•    Fara exfolieri agresive
•    Fara efort fizic înainte de tratament
•    Fara sauna
•    Fara camera cu aburi
Atentie dupa tratament la:
•    stati deoparte de surse de caldura excesive
•    Fara dusuri sau bai fierbinti
•    Fara saune sau camere cu aburi
•    Fara efort fizic
•    Beti multa apa
•    Fara surse de rece pe suprafata lucrata
•    Mentineti corpul cald
Masajul prin Ventuzare pentru întretinerea corpului, anti-celulita si tonifiere
Ce este celulita?
O alterare si degenerare a celulelor grase si tesuturilor conjunctive.
Grasimea în exces nu mai este distribuita fin sub piele. Celulele grase sunt adunate împreuna în fascicule inegale, dând nastere la un aspect exterior încretit si adâncit. Celulita reprezinta grasimea împachetata într-o forma neatractiva.
În timpul formarii celulitei, circulatia este afectata
•    Celulele grase sunt înfometate dupa nutrienti si oxigen
•    Eliminarea rezidurilor si dioxidului de carbon este îngreunata
•    Drenajul normal si realimentarea tesutului cu fluide incetineste
•    Rezidurile se aduna în lichidul de lânga celula grasa
•    Ca efect volumul celulei creste si restrictioneaza circuitul arterial, venos si a sistemului limfatic mai departe
•     Lichidul din tesuturi în exces se aduna în straturile celulare
•    Din cauza ca circulatia este afectata, schimbul metabolic încetineste si apare fibroza
Fibroza este o dezorganizare a fibrelor, o pierdere a mobilitatii tesuturilor, pierderea functiilor, retinere de lichide.
Celulele Fibroblast
•    Celulele fibroblast curata si secrete fibre pentru a reface tesuturile
•    sunt afectate odata cu îmbatrânirea si circulatiei proaste
•    Aceasta poate cauza degenerare, întarirea si subtierea fibrelor = Fibroza
Pentru a trata eficient celulele trebuie sa:
•    Îmbunatatim circulatia sângelui
•    Îmbunatatim drenajul limfatic
•    Îmbunatatim textura pielii prin stimularea celulelor fibroblaste pentru a creste productia de elasten si colagen
•    stimulam lipoliza în interiorul celulei grase
Cum reusim toate acestea cu masajul Bellabaci?
Efectele masajului asupra circulatiei
•    Absorbtia regulata intensifica micro-circulatia de la nivelul tesuturilor
•    Îmbunatateste circulatia sângelui cu oxigen si nutrienti
•     Adipozitatile încep sa-si arda continutul si sa-si îngusteze marimea
•    Rezidurile produse sunt eliminate mai usor, detoxifiind tesutul
Efectele asupra sistemului limfatic
•    Absorbtia ventuzelor deschid blocajele de limfatice
•    tesutul stagnant începe sa se dreneze
•    Endemele de sub straturile celulitice încep sa se reduca
•    Aceasta crestere în circulatia limfatica detoxifica organismul

Efectele asupra tesuturilor conjunctive
•    Usoara întindere a celulelor fibroblaste le stimuleaza sa produca o mai mare cantitate si de mai buna calitate a colagenului si elastenului natural
•    Aceasta va conduce la îmbunatatirea texturii pielii
•    Aceasta va elasticiza si tesuturile conjunctive din straturile celulitice
•    Fâsiile de colagen se vor pozitiona în straturile grase ajutând sa strânga si sa recontureze corpul
Ballabaci pentru celulita
•    Usoara absorbtie
•    Gresaj
•    Urmeaza cursul corpului si dreneaza nodulii limfatici
•    se pot folosi mai eficient tratamentele cremoase dupa masaj
Produse care pot fi folosite împreuna cu masajul prin Ventuzare
•    Remedii homeopatice si Uleiuri esentiale pot contribui la ameliorarea afectiunii care trebuie tratate
•    Masajul normal sau uleiurile care nu au efecte specifice asupra corpului
•    Creme pentru masaj
Tratamente care pot fi adaugate masajului prin Ventuzare sau care adauga valoare masajului
•    Împachetari corporale
•    Tratamente faradice (Cf. Dex.: curent electric alternativ produs prin inductie electromagnetica)
•    Tratamente de slabire
•    Masaje
•    Aromaterapie
•    Reflexoterapie

O diagrama care ilustreaza tesutul limfatic al corpului uman. Localizeaza si eticheteaza cele mai importante noduri limfatice.

Sună acum